Pàgines

dilluns, 31 de gener del 2011

Guatlles amb vinagreta

La nit de la castanyada vam menjar unes guatlles a la vinagreta. La nit de la castanyada, sí sí, res de halloween, ni collonades ianquis, en lloc de disfresses i carbasses amb cara d'esglai, disfressats de castanyeres, amb davantal, espardenyes i mocador al cap!

De plat copiós vam menjar espatlles al forn, però mentre es preparaven i per fer una mica més de plat, vam preparar unes guatlles a la vinagreta.
A la nostra amiga Montse i al seu marit Mònquio els hi van agradar tant, que no fa massa la Montse em va demanar que hi pengés la recepta, així que aquestes guatlles a la vinagreta van dedicades a ella! i a tothom que les vulgui preparar!

Personalment les guatlles les trobo unes de les aus més gustoses i amb una carn més fina de quantes he provat, i la veritat és que preparar aquest plat no costa gaire, i en canvi, farem una cassola ben presentada i molt típica de les zones amb forta tradició per la caça.

El primer que heu de fer és socarrar les guatlles, per a que la seva pell ens quedi ben neta de plomes i impureses. Els que en lloc de fogons de gas tingueu plaques d'inducció, no sé molt bé com ho fareu, potser amb un encenedor? amb un ciri pasqual? millor amb  un llum de carburo?... tecnologia del dimoni...
Un cop ben socarrades, podeu fer-les a meitats tallant-les pel mig de la columna o presenteu-les senceres, com més ràbia us faci.
En una cassola, a poder ser de fang, hi afegim un abundant raig d'oli d'oliva verge extra i posem les guatlles, salades i empebrades, a daurar en l'oli calent.
Quan les guatlles estiguin rosses, peleu un parell o més de cebes, ben abundant, trossegeu-les en talls petits i afegiu la ceba a l'oli a daurar. Si voleu, afegiu també pastanaga a trossos ben petits, al vostre gust. Quan la ceba comenci a estar daurada, però mai cremada, afegiu una bona copa de vi de Porto, de Xeres o de vi de cuina aromatitzat i deixeu que evapori l'alcohol.
A l'afegir el vi, la ceba començarà a bullir-se i deixarà de fregir-se, però tranquils que ja és l'efecte que volem.

Quan veiem que comença a estar fet tot plegat , afegim un bon raig de vinagre de textura densa, com ara vinagre de Mòdena o salsa balsàmica de vinagre. També l'he provat amb vinagre amb gust de figa i sincerament, donava un gust amb un contrapunt dolç i agre molt interessant.
Per a que el vinagre al evaporar el seu alcohol no sigui massa fort, afegiu sucre i remeneu bé que no se'ns enganxi. Tot plegat, anirem aconseguint fer una espècie d'almívar amb el sucre, la pròpia aigua de la ceba i el vinagre dens. No deixem en cap cas que ens redueixi del tot, i quan veiem que les guatlles i la ceba estan ben daurades i la salsa ben espessa, afegim un bon got d'aigua que banyi les guatlles i deixem bullir la barreja.
El color típic de les vinagretes, i sobretot l'olor, ja haurien de fer acte de presència i donar l'aspecte a la cassola que volem.
Pelem uns alls i els tallem a làmines senceres i els afegim a la cassola. Com que el suc que tenim és força aigualit, els alls no se'ns cremaran i no ens amargaran el menjar, tot el contrari.

Finalment deixem bullir una estona, corregim de sal i pebre i voilà, fet en un moment! Una bona llesca de pa per a sucar la salsa de vinagreta i a xuclar les cuixetes d'aquests animalons tan saborosos.

Per acompanyar el plat, crec que s'hi escau molt un vi negre de graduació lleugera, d'entre dotze i tretze graus, i de varietats suaus, sense necessitat de fer un gran dispensi econòmic.
Especialment bo seria qualsevol vi amb un envelliment mínim de criança i de varietats d'Ull de Llebre, si és català, Tinta Fina si és Rivera del Duero o Tempranillo si és Rioja. Jo triaria un Rioja criança del 2006, un Muga, que a més a més de Tempranillo, porta petites proporcions de Graciano i Mazuelo que el fan suau i adient per aquest plat.
Si voleu rascar-vos una mica més la butxaca, però a canvi recompensar-vos amb un orgasme culinari, enceteu un Pinot Noir borgonyès i tan sols de delitar-vos amb el seu color ja haurà valgut la pena.

Fàcil avui, oi? doncs animeu-vos a provar de cuinar-les!

1 comentari: