Pàgines

dimecres, 26 de gener del 2011

Pannacotta

Com el seu nom en italià indica, això no és res més que nata bullida. Però que bona.
Son uns postres molt comuns a Itàlia i a mi, per la seva senzillesa al paladar, fàcil preparació i polivalència en els gustos, m'encanta.

Agafeu un paquet de gelatina en pols (estalvieu-vos les que tenen sabor a llimó o a el que sigui), i ho diluirem en un got amb una mica de llet sencera.

D'altra banda posarem un paquet de nata de muntar a bullir, d'aquesta que té un percentatge alt de nata, de prop del 35%.
Consell: fixeu-vos-hi bé al escollir el tipus de nata, ja que estan molt de moda les nates lleugeres, que gairebé no superen el 20% de percentatge de nata, un 18% habitualment. Aquestes són més útils per cuinar plats que per postres. Per exemple, pels galets d'ahir, aquesta nata del 18% de concentració és genial.

Seguim. Poseu aquesta nata a escalfar, juntament amb la mateixa quantitat de llet sencera. No sé quina nata triareu, però normalment van en paquets tipus brick de 200 ml. Doncs si és el cas, 200 ml de llet.
La pannacotta permet tota classe de variants, afegir-hi essència de vainilla, de caramel, etc... poseu-hi el que tingueu o el que més us agradi. Jo prefereixo uns encenalls petits de xocolata o fer-ho amb unes maduixes trossejades i una mica pelades per treure les llavors de la pell, així no quedarà la textura de la pannacotta granulada.
Poseu aquesta fruita, o la xocolata, o l'essència triada, a escalfar amb la nata i la llet. També un centenar de grams de sucre.
Recopilo, que em sembla que no estic essent gen clar: posarem en un recipient a escalfar la nata, la mateixa quantitat de llet, cent grams de sucre i l'additiu que més ràbia us faci. Així fins que bulli.
Consell: com que la llet i la nata quan bullen tenen tendència escapar-se del recipient i a posar els fogons fets un escrúpol, us recomano triar un recipient alt per a que no se us escapi el contingut a la primera bullida.

Quan arribi al punt d'ebullició, retirem del foc i ho comencem a remenar un parell de minuts amb una cullera, per a que es quedi ben barrejat i no es faci algun grum.
Hi afegim, també, la gelatina que prèviament havíem dissolt amb llet sencera (no hi fa res que no estigui calenta) i seguim removent durant uns minuts. Quan la textura sigui ben líquida, aboqueu el preparat en un recipient.
Com més divertit sigui el recipient, més ben presentat estarà a l'hora de presentar-lo. Avui dia per internet trobareu motllos fins i tot imitant uns pits perfectes o un membre fàl·lic! divertidíssims! Jo que sé, un dia vaig veure per internet que en feien una en un motllo d'aquests de plàstic transparents de fruites, i quedava amb unes formes ben sinuoses, així que...

Deixeu que refredi, poseu-lo al refrigerador (porta nata, sempre al refrigerador) i al cap d'unes hores ja es pot menjar, tot i que estarà millor d'un dia per l'altre.

A l'hora de presentar-la, també heu d'utilitzar la imaginació. Si l'heu fet amb essència de vainilla, doncs decoreu amb unes barretes de vainilla que tenen un aroma molt bo, o amb uns granets d'ametlla triturada. Cacau en pols.
Si ho heu fet amb caramel, afegiu-hi caramel líquid per damunt i cremeu-lo fent un cruixent, com en la crema catalana.
Xocolata, doncs xocolata calenta, a dos colors: negra i blanca.
La que jo he triat, amb maduixes, doncs per què no afegir-hi una cullerada de melmelada de gerds o de maduixa i uns trossos de fruita natural ensucrada? per exemple... Amb taronja també queda molt bona la pannacotta, jo que sé, trieu el que més us agradi, o com a sempre, el que tingueu.

Ingredients:
200 ml de nata al 35% de concentració.
200 ml de llet sencera
100 grms de sucre
fruita, xocolata, essències... a elecció.

que poc m'agrada fer això dels ingredients, i a més, tenint en compte que sempre cuino en excés.

1 comentari:

  1. Noi, que t'has deixat la gelatina als ingredients...
    Jo afegiria al motllo (bonica paraula) caramel al fons. Podeu comprar-lo fet o preparar-lo valtros, que no costa tant. Al ficar-lo al cul del motllo abans de ficar la panacota, evidentment, quedara solidificar bastant rapid, i sera molt dificil repartir-lo homogeneament per tota la superficie. No patiu despres s'astobe i al desmotllar queda la part de dalt marronet com els flams.
    Tambe es pot fer de cafè.
    Au.

    ResponElimina