Pàgines

dimecres, 16 de març del 2011

Tallarines al salmó a l'estil de Civitanova Marche

Avui faré un plat molt fàcil de fer, que a tothom agrada i que a vosaltres us permetrà sortir dels repetidíssims espaguetis alla carbonara o amb salsa de tomàquet, i a mi, em permetrà traslladar-me amb melancolia a la meva estimada Itàlia i a les platges de l'Adriàtic.
Aquest plat el vaig aprendre a fer (després de menjar-me'n dos plats!) en un petit restaurant de Civitanova Marche, una piccola ma bella città acaronada per les onades de l'Adriàtic. Així que mentre us escric això, permeteu-me recordar el remor de la Mediterrània... fins que els crits i escarafalls dels italians em distreguin.

Som-hi, que això estarà fet en un moment. En una olla gran bulliu abundant aigua i saleu-la abundantment.
Consell: salar abundantment l'aigua és la clau per a que la pasta surti bona, no es tracta sols de que surti o no dolça, li afecta a la seva textura. No us faci por posar-hi sal.
Quan l'aigua bulli, afegiu les tallarines. Millor si són fresques i a l'ou, que si són seques, però en fi, la pasta que tingueu estarà bé.

A la vegada, en una cassola afegiu un raig d'oli d'oliva verge extra i a foc molt baix, fregiu ceba tallada a làmines molt fines. No deixeu que es dori la ceba. Al fer-la a foc tan baix, absorbirà l'oli i quedarà com a flonja, com a bullida, ja és l'efecte que volem. No la volem torrada, que no fem l'acompanyament d'una hamburguesa. Quan pràcticament estigui feta, afegim trossos de salmó fumat, que ens serviran per decorar el plat, per trobar-hi "sorpreses" quan ens mengem la pasta.

Ara prepararem la salsa. Agafeu un recipient, el poseu a escalfar i afegiu dues cullerades soperes de mantega (res de margarina) i afegiu en trossos petits, unes quantes làmines de salmó fumat. No us excediu, que val la pena que la salsa sigui lleugera, i, atenció atenció, l'ingredient secret, afegiu mig got de vodka! Ho heu sentit bé, vodka!
Deixeu-ho bullir tot fins que el vodka s'evapori.

Normalment, arribat aquest punt com que el que hi afegim al guisat sol ser vi, jo us aconsello prendre una copa del vi en qüestió, però no m'atreveixo a dir-vos que feu el mateix amb el vodka, no sigui cosa que acabem una mica endormiscats...
Quan ja tinguem el vodka evaporat, afegirem nata de cuina i ho deixarem coure. Finalment, triturarem la salsa amb un triturador elèctric fins que quedi ben fina.

A aquestes alçades la pasta ja hauria d'estar bullida, així que escorreu-la bé i afegiu-la en la cassola on heu fregit la ceba i els trossos de salmó. A foc molt baix, que no se'ns apegui la pasta, barregeu-la bé amb la ceba i el salmó i si voleu, espolseu-hi una mica de formatge ratllat, no massa. Jo us recomanaria formatge tipus Pecorino picant, que és més suau de textura que el Grana Padano, però que li aportarà aquest punt picant, perfecte pel nostre plat.
Finalment, afegiu la salsa triturada i barregeu una mica, que tota la pasta es quedi ben sucosa.

Això ja està llest per portar a taula i si voleu donar-li un toc definitivament italià, en lloc de espolsar julivert picat per sobre, decoreu el plat amb unes fulles d'alfàbrega o acompanyeu amb uns tomàquets secs a l'oli (pomodori secchi). Us encantarà aquest plat de pasta i és molt senzill de fer, en menys de mitja hora el teniu fet!

Per acompanyar-lo, jo ho faria amb algun vi italià suau, un, per exemple, Chiantí si el voleu negre, o un Pinord Grillio del Friuli si el voleu blanc. Els vins de l'Emilia Romagna o de la Toscana són molt apreciats a Itàlia i arreu del món i es caracteritzen per ser suaus, molt apropiats per a la seva cuina tan mediterrània, així que teniu per triar.

Espero que us agradi.
Salut i gana!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada